Onderhoud

logo pepeOnderhoud van Pepe tuinmeubilair

De tuinmeubelen van Pepe zijn geïmpregneerd met de vacuüm- en- druk methode waarbij verduurzamingmiddelen onder druk in het hout zijn geperst.

Pepe tuinmeubelen worden in Finland gemaakt van Fins grenenhout (Pinus sylvestris) dat wordt gekapt onder toezicht van de Finnish Forestry Association zonder de Finse bossen te vernielen en is gecertificeerd.

Geïmpregneerd naaldhout is zacht grijs groen van kleur als het nieuw is. Het verkleurd buiten in de zon en krijgt een warme gouden tint, die op den duur over gaat in een zilver grijze kleur.

U kunt uw tuinmeubelen het hele jaar door buiten laten staan. Tijdens de wintermaanden wordt vocht opgenomen dat er in de zomermaanden uit is verdwenen. Wilt u de meubelen in de winter toch beschermen, zorg er dan voor dat ze op een bijvoorbeeld betegelde plek staan waar de wind flink doorheen kan waaien zodat ze tussendoor eens goed kunnen drogen en niet in een natte of vochtige omgeving zoals op gras of onder bomen.

Wilt u de tuinmeubelen in de winter liever binnen zetten, sla ze dan in elk geval niet op in een centraal verwarmde ruimte.

Na enige tijd kunnen scheurtjes in het hout ontstaan, vooral op de kopse delen: deze tasten de constructie niet aan.

De impregneerbehandeling die is toegepast, beschermt het hout tot 20 jaar tegen rot en schimmels. De enige aanvullende behandeling is, zo nodig, het hout jaarlijks te voeden met een onderhoudsmiddel om uitdroging te voorkomen.

Er zijn veel middelen op de markt die het hout beschermen tegen uitdroging, verschieten en vuil, en het hout verfraaien. Ze zijn verkrijgbaar op olie- en waterbasis, in hoogglans, mat of zijde glans en in veel verschillende kleuren. Gebruik echter nooit vernis of bootlak- deze producten sluiten het hout af. Onderhoudsmiddelen voor geïmpregneerd hout zijn onder andere de water verdunbare tuindecoratie beits van Hermadix (matte, transparante naturel tinten op basis van natuurlijke olie) en Restol houtolie (transparante, plantaardige lijnolie in zijde glans).

Kies een mooie dag uit voor een onderhoudsbehandeling als uw tuinmeubelen schoongemaakt en goed droog zijn.

Vergrijzen van het hout kan tegen gegaan worden door bijvoorbeeld een transparante zachtgele of zachtgroene kleur meteen bij aanschaf aan te brengen: zo kan ook vergrijsd verduurzaamd hout weer de oorspronkelijke kleur en uitstraling terug geven of opgefrist worden.

Groene aanslag en ander vuil op uw tuinmeubelen kunt u wegnemen met een borstel of schuursponsje en een sopje met groene zeep met soda of zout, waarna het hout goed wordt afgespoeld met schoon water. Gebruik nooit een hogedrukspuit om houten tuinmeubelen schoon te maken: dan wordt de oppervlakte ruw en trekken algen en vuil gemakkelijk in het hout. Hardnekkige aanslag en andere vervuiling kan ook weggenomen worden met behulp van de cleaner van Hermadix.

U kunt vele jaren plezier hebben van uw houten tuinmeubelen als ze schoon gehouden worden, ze voor onderhoud regelmatig worden nagezien en zondig worden bijgewerkt met houtolie of een andere houtveredeling.

Sleep zware tuinmeubelen nooit over de grond bij het verplaatsen, want dan kunnen de verbindingen beschadigd raken. Neem bij het verplaatsen van een schommelbank bijvoorbeeld eerst de bank uit het draagframe.

Algemene opmerkingen over gebruik van hout voor tuinmeubelen


Kleurveranderingen in het hout

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, treden kleurschakeringen en kleurveranderingen. Ze zijn afhankelijk van leeftijd van de boom en het deel van de boom waaruit is gezaagd.

Soms is het hout ietwat roze of witter dan normaal. Dit hout heeft dan de kern van de boom gevormd. Hier is de dichtheid van het hout zo hoog dat de impregnering geen kans heeft gekregen in het hout door te dringen. Dit heeft overigens geen invloed omdat het hout door zijn dichtheid geen verdere bescherming nodig heeft. Het meubilair zal overigens onder invloed van het zonlicht een gouden tot zilveren gloed gaan aannemen waardoor eventuele kleurverschillen op den duur verdwenen zijn.


Scheuren

Het meubilair is gemaakt uit dicht naaldhout en zal uitzetten en krimpen onder invloed van vocht, droogte, warmte en koude. Het uitzetten en krimpen van het hout is de normale ademhaling tijdens veranderende klimatologische condities en het hout zal dit compenseren door kleine scheurtjes te ontwikkelen. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. Als het hout niet in staat zou zijn op deze manier te bewegen zou het kromtrekken.

De scheurtjes zullen overigens in de zomer, wanneer het hout droog is, beter zichtbaar zijn dan in de winter omdat het hout dan uitgezet is en vochtiger is.


Verplaatsen van of maaien rond een schommelbank

Indien u een schommelbank wilt verplaatsen, is het noodzakelijk de bank los te haken en de bank en het draagframe apart te verplaatsen. Het frame moet gedragen worden aan de middendwarsverbinders (niet aan de tafelbladen!). Wordt de schommelbank versleept over de grond of door het gras treden enorme spanningen op in de verbindingen tussen de poten en de bovenbalk, zelfs indien de metalen verstevigingsbeugels zijn gemonteerd.

Als de schommelbank op een grasveld wordt opgesteld, wordt aangeraden een tegel onder elke poot te zetten, eventueel op gelijke hoogte met het gras.

De tegels houden niet alleen het optrekken van vocht tegen, bij het grasmaaien wordt ook de kans op beschadiging van de poten gering.


Wij wensen u heel veel plezier met uw tuinmeubel.

Mochten er nog vragen zijn neem dat gerust contact op met uw dealer of importeur.

Importeur Pepe Tuinmeubelen
075-6873452
info@hooimaker.nl
www.finsetuinmeubelen.nl
 

ergonomic-excellence

 

pefc<style="float: _mce_new="1" border="0" align="center" 172px="" 505px="" left="" data-mce-type="text/css">